.

La Dea, una noia que té inquietuds per preguntes com la formació de l'univers o la comprensió de la física quàntica sense necessàriament dedicar-se a l'educació ni tan sols estudiar-ho, ens proposa aquests videos del Doctor Quantum per comprendre algunes qüestions, segons com es mirin, fascinants.. Us en poso un parell  d'exemples:







I, si m'ho permeteu, deixeu-me explaiar una mica aquí sobre el fet de divulgar la ciència i fer un petit homenatge als professors que jo també he tingut i que m'han portat fins aquí i a ser una mica també el que jo sóc... tot plegat perquè m'alegra saber que per a gent com la Dea, el Jordi, el Marc, la Yvonne, la Júlia, l'Albert, el Joan, la Montse, l'Àngels, l'Adrià, la Laia, el Josep, la Marta, el Mario, el Yassine, l'Imma, el Daniel, l'Ariadna, l'Edgar  (el meu inquiet nebot!) o tants d'altres val la pena dedicar esforços en explicar les coses de manera divulgativa que fa que molta més gent pugui arribar a interessar-se'n i fins i tot  puguin arribar a comprendre-les més fàcilment que aquells qui teòricament ens hi dediquem o que aparentment estem més preparats per explicar-ho o comprendre-ho. Hi ha gent que tan sols per les seves inquietuds o perquè el sentit comú els mou sent atracció per comprendre el per què de tot plegat.. per què no explicar-ho de manera planera, doncs, perquè ho entengui molta més gent?

Això ve perquè hi ha un altre pensament diferent a aquesta manera d'explicar segons quins conceptes. Alguns diuen que posar les coses tan fàcils tan sols pot fer que es perdi la cultura de l'esforç...d'acord!  però d'acord en part, perquè les dues coses poden ser perfectament complementàries, i comprendre segons quins fenòmens complexos no està a l'abast de qualsevol així com així. I per què no fer arribar aquests coneixements abstractes no tan sols a ments privilegiades sinó també a gent normal com nosaltres?

Mireu, a mi la química i la física em van agradar el dia que vaig poder visualitzar conceptes que no comprenia,  el dia que el Jordi Plana o en Xavier Rius em van transmetre il·lusió i energia en tot el que explicaven i feien fàcil el que era difícil, el dia que  la Gemma Net, una professora de la facultat que no sé si va passar-hi sense pena ni glòria perquè en aquell moment era tot just una professora recent doctorada, ens va explicar que Napoleó probablement havia perdut la guerra amb Rússia perquè no anaven prou preparats amb la roba i no havien tingut en compte que el material del que feien els botons dels uniformes canviava les seves propietats amb la temperatura... que Neró havia embogit perquè els plats on menjava eren tan sofisticats que, pintats amb pintures que contenien plom, van anar intoxicant-lo fins fer-lo tornar boig.... I mireu, si era cert o no tot això no ho sé, ni m'importa que no ho sigui! el que sé és que tot això em va ajudar a comprendre-ho i em va animar a saber-ne més! I ja com a professora, mencionar els cursos que vaig fer amb Marta Segura i en Josep Maria Valls a l'Escola Pia de Barcelona, o els del CDECT amb en Josep Corominas i l'Aureli Caamaño, que us asseguro que van ser totalment experimentals i el que van causar en mi va ser provocar les meves inquietuds... No puc oblidar de mencionar aquí també al meu pare... de qui segurament, de fet, científicament, em deu venir tot plegat, perquè encara que ni tan sols va poder estudiar, ell sempre ha estat una persona inquieta per saber, per conèixer, per ensenyar-nos a tots, grans i petits de casa, coses fascinants, capses que fan desaparèixer monedes (el que fan la física i els fenòmens òptics), pedres que en tocar-les amb les mans canvien de color (fa uns anys que sé el per què!!), trencaclosques que semblen impossibles però que si ell els té a les mans es poden solucionar..., imatges que semblen una cosa però que des d'una perpectiva diferent en són una altra... i tantes altres coses que, mentre vas creixent, et van fent el que ets...

Uix.... d'acord, ja freno, que m'estic posant molt trascendent!!!

Bé, en definitiva! que per això, perquè a mi m'ho han fet agradar així, jo també intento fer-ho, ho comparteixo i procuro que les coses s'expliquin d'aquesta manera i admiro als qui, constantment, s'esforcen per motivar i engrescar als alumnes i a tothom en general amb tot el que tenen al seu abast (Espurna, això va per vosaltres! que m'esteu fent obrir les portes d'una nova via de motivació que sembla molt interessant).

De fet, us animo a tots a divulgar la ciència i el coneixement en general, encara que de vegades pugui resultar equivocat, segur que almenys podrà generar debat, us engresco a provar, a buscar, a imaginar i motivar a la comprensió de fets que expliquen el per què de les coses per tal que en comprendre algun concepte que trenca els nostres esquemes o que surt de la nostra visió quotidiana...

Serveix d'alguna cosa saber com es comporten els electrons en fer-los passar per una reixeta? Noooo, segur que no, però si t'ho expliquen, pot passar que et deixi indiferent o que això et generi inquietuds, conclusions, o senzillament que t'obri la ment a altres possibilitats. Les coses no passen per atzar... (bé, algunes sí, la ciència, les matemàtiques, també ho contemplen), però la causa-efecte és present constantment a la nostra vida. Són tímids els electrons, que es comporten diferent si els observem o si no els observem? evidentment no... però nosaltres som una interferència en el comportament de les coses, i obrir la ment a allò que sembla impossible, fa que no ho sigui tant... "despertar la consciència, requereix una transformació de la xarxa neuronal" diu el video... Doncs bé, de nosaltres depèn que es quedi adormida o que s'obri a moltes altres possibilitats.

Bon any 10!!

| edit post

5 Reply to "Dr. Quantum, una altra manera divulgativa per fer més fàcils les coses difícils... i per què no?"

  • Anònim on diumenge, 24 de gener, 2010

    N'havia sentit a parlar, del Dr. Quantum, i realment està bé per entendre conceptes d'una manera planera. Endavant amb la divulgació de la ciència!

     

    Unknown on dijous, 28 de gener, 2010

    Laia, gràcies pel comentari. Si ets la Laia que em penso (de BAT..) gràcies per entrar a posar el comentari ;) i en qualsevol cas, tan si ho ets com si no, si tu també ets una divulgadora de la ciència empedernida no deixis de signar amb el que sigui que facis per divulgar-ho i així et seguiré també! ;D

     

    Unknown on dijous, 28 de gener, 2010

    Ups! ja ho retiro... ja he vist que sí que ets divulgadora!!! hahaha. Molt béee!! endavant doncs!! Me l'apunto! http://quimics.wordpress.com/

     

    Laia on dijous, 28 de gener, 2010

    Gràcies per seguir i enllaçar els dos blocs, el d'El kid científic i el ReAcCIONa!

     

    Ciències on dijous, 28 de gener, 2010

    Apa, docns té gràcia perquè el kit científic ja el tenia a la blogoteca d'abans ;)

    Gràcies a tu pel comentari.

     
  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies