.
Ara que comença el temps d'insectes i en general de tota mena d'artròpodes (recordeu l'entrada del bloc on en parlàvem?) ens podem preguntar què fer si ens pica una abella, un mosquit o una vespa.

D'entrada, en cas de dubte sempre serà millor posar-s'hi aigua abundant, però si tenim més informació, i entenem el fonament de les reaccions àcid-base, sabrem quin és el remei més eficaç per "neutralitzar" la picada. Així, si la picada és àcida caldrà una base per neutralitzar-la, una solució amoniacal, per exemple (si heu tingut a les mans "afterbite" haureu notat que fa molta olor d'amoníac, que és bàsic).  Una bona solució també és rentar bé la picada amb aigua i sabó, perquè el sabó també és bàsic, o amb aigua i bicarbonat. Contràriament, si la picada conté una substància bàsica el que caldrà fer és neutralitzar-la amb una solució àcida, per exemple, passant-se una mica de vinagre, o aigua amb llimona. En qualsevol cas, la idea és neutralitzar els àcids o les bases resultants de la picada per disminuir-ne el seu efecte.

Les reaccions de neutralització tenen lloc quan reaccionen un àcid i una base per donar una sal neutra i aigua. Aquesta és una reacció que té lloc normalment de manera espontània i que fins i tot pot alliberar calor. És a dir, els àcids i les bases, si estan en contacte, tendeixen a reaccionar:

ÀCID + BASE --> SAL + AIGUA

Els mosquits (de fet, les femelles de mosquit) mosseguen la pell per alimentar-se de la sang. La saliva que injecten conté diverses proteïnes àcides que el que fan és impedir que la sang coaguli mentre la xuclen i per tant puguin fer-ho més fàcilment. Aquestes proteïnes poden provocar reaccions al·lèrgiques o una erupció.


    Les abelles segreguen una substància àcida també. Quan l'abella pica l'agulló queda retingut en la pell i l'abella mor.





      Les vespes, en canvi, segreguen una substància bàsica. La vespa no perd l'agulló i pot tornar a picar o mossegar. .


         

        Les formigues també segreguen una substància àcida, l'àcid fòrmic (HCOOH). De fet, s'anomena així perquè el primer cop que es va aconseguir aquest àcid es va obtenir de la destil·lació de formigues (sí, sí, no calen comentaris) i també de la destil·lació d'ortigues (picades àcides, també, per cert, er aquest mateix motiu).




        Per veure algunes diferències substancials entre les abelles i les vespes podeu veure-ho aquí:

        En general la picada de la vespa és una de les poques picades bàsiques, per tant, si ens pica una vespa podem fregar-nos-ho amb vinagre, però en general, amb aigua i sabó aconseguirem afeblir l'efecte de la majoria de picades.

        No ho he trobat però diria que la picada de puça també deu ser àcida, ja que es calma molt amb solucions amoniacals.

        Hi ha la teoria que és un bon remei fregar-se terra o fang sobre les picades o fregar-les amb tres herbes diferents. Segurament té la seva explicació en el fet que la majoria de picades són àcides i segurament la mescla de fang o d'herbes deu tenir propietats més aviat bàsiques... els remeis naturals, encara que siguin naturals, també amaguen tota la lògica química que els fa eficaços.

        | edit post

        1 Reply to "Picades d'insectes... són àcides o bàsiques? Quin és el millor remei? Reaccions de neutralització"

      • harraquinoureddine@ on dilluns, 07 de febrer, 2022

        Aquesta informacion me a servido mucho

         
      • Publica un comentari a l'entrada

        Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
        Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
        Ciència i Tecnologies