Aquests dies que hi ha hagut tempesta ja ha sortit el dubte: a quants quilòmetres es troba la tempesta? No es multiplicava per 10 els segons entre el llamp i el tro? no! per quatre! No! per tres! No! No!! I apa, ja tenim la tempesta... però a casa!
No... és broma... però sí que vaig pensar en que el meu pare sempre m'ho explicava quan era petita i no recordava exactament de la relació pràctica que es fa servir per saber-ho.

Estríctament hauríem de multiplicar 340 pels segons que hem calculat, i això ens donarà els kilòmetres exactes. Si sentim el tro 3 segons més tard que el llampec: 340 (m/s) x 3(s) ens donarà 1020 metres (1,020 km). L'aproximació que es fa és comptar un kilòmetre per cada 3 segons que tarda en sentir-se el tro després d'haver-se vist el llampec.

I això per què? Doncs suposo que ho sabeu, però parlem-ne: ja sabem que el llampec i el tro tenen lloc simultàniament, i que el que fa que els trons es sentin més tard és la diferència de velocitat a la que es propaga la llum del llampec per l'aire: a una mica menys de 300.000.000 m/s (300.000 km cada segon) i la velocitat del so a través de l'aire (340 m/s). Si la tempesta és a sobre nostre sentirem el tro pràcticament al mateix moment de veure el llamp... Ai! no! el llamp no! El llampec! Perquè... estrictament, quan hem de dir llamp o llampec?

Hi ha molts llocs on s'explica la diferència que hi ha entre llamp i llampec. Cito textualment: "El llamp és la descàrrega elèctrica (una guspira elèctrica enorme) que es produeix als núvols durant una tempesta. El llampec és la llum que nosaltres veiem produïda pel llamp." (extret del Bloc Taller d'Experiments)

I el que potser és més interessant encara és per què sembla que tot tremoli... el per què del tro!! i buscant buscant trobem això... "EL TRO és el so de l'ona de xoc causada per un llamp quan aquest escalfa instantàniament l'aire que l'envolta a més de 43.000 graus centígrads (ep!! que hem dit 43000ºC!!). Aquest aire supercalent s'expandeix ràpidament i al refredar-se es contrau. Aquesta ràpida expansió-contracció genera ones de xoc que són les que fan el soroll que coneixem com a tro. (extret del Bloc d'Eladi Huguet)
Bé... deixem-ho aquí... perquè com diu la dita, després de la tempesta ve la calma...!

Escolta com plou...



Un dia de pluja, llamps i trons...


Altres fonts d'informació:

Diccionari Meteorològic
Precaucions en cas de tempesta

| edit post

2 Reply to "Llamps i trons!!!"

  • Anònim on divendres, 09 de març, 2012

    com puc calcula la relació entre el temps que tarda en sentir-se un tro després de veure el llamp¿?¿?¿?¡ gràcies!

     

    Anònim on dimarts, 17 d’octubre, 2023

    El temps transcorregut des que veiem un llamp fins que sentim el tro és de 3 s. La llum es transmet de forma gairebé instantània fins a nosaltres, però el so ho fa a 340 m/s, a quants quilòmetres es troba la tempesta?

     
  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies