.

Us heu quedat mai mirant l'aigua dels vàters aquells que s'accionen amb una palanca i l'aigua baixa fent un remolí? I quan buideu una banyera o un recipient heu pensat mai per què l'aigua no baixa en línia recta sinó donant tombs? i a més, cap a quin costat gira? i a quina velocitat?


De fet tot està una mica relacionat, potser, amb la dita aquella que diu que el món va donant voltes i no precisament poc a poquet!! però clar, tot és tan relatiu!. Anem per parts:

És cert que l'aigua que s'escola per un forat gira a la mateixa velocitat que la Terra? alguns cops jo ho havia sentit a dir. Si és veritat o no, dependrà de la velocitat d'accionament que impulsarà l'aigua i d'altres factors que a escala reduïda ens farien fracassar en els càlculs... però si ens creiem que és així el primer que podríem pensar, i és el que ens portaria al tema del post realment, és que, de ser així ,la terra giraria molt ràpid! Fem uns quants càlculs fàcils per veure com de ràpid:

La Terra gira sobre el seu eix a l'equador a uns 465 m/s. A veure, a veure:  que hem dit que gira a 465 metres cada segon!! Quants metres sou capaços de córrer vosaltres en un segon?. Això, en quilòmetres per hora (eeeep! factors de conversió, alumnes!!), representa un viatge diari i continuu de rotació de la Terra sobre si mateixa (sobre el seu eix) d'uns 1674 km/h! No us ho creieu? El perímetre de la Terra a l'Equador és de 40077 km, la Terra ha de girar a 1674 km cada hora per poder fer tot el perímetre en 24 hores! (40077 (km) / 1674 (km/h)= aprox 24 h).


I ara vindria el fet de preguntar-se: té alguna cosa a veure això amb el sentit de gir de l'aigua als vàters i altres desguassos? en quin sentit gira l'aigua a Austràlia? És veritat que l'aigua segons a quins llocs del món gira a l'inrevés? Doncs mireu, de fet no només seria a Austràlia sinó en tot l'hemisferi sud, aquest seria un efecte que tindria lloc anomenat efecte Coriolis, que és el que provoca la inèrcia de rotació de la terra.


Així doncs, en teoria la direcció de gir és contrària als hemisferis nord i sud, i això explicaria també el sentit de gir d'alguns fenòmens meteorològics (borrasques i anticiclons giren en sentit contrari a les agulles del rellotge a l'hemisferi nord i en el sentit del rellotge a l'hemisferi sud), així que a la pràctica aquest "efecte Coriolis" és molt influenciable, i es manifesta realment tan sols a gran escala i quan hi ha grans masses de fluid i sense perturbacions externes sobre l'efecte significatives respecte a la massa de fluid que es mou, i per això és demostrable en borrasques i anticiclons, però no en petits desaigües on les perturbacions poden ser molt més grans respecte a la massa d'aigua girant, i on la perturbació inicial d'accionament o caiguda de l'aigua condicionarà la velocitat... un moviment de les mans sota el raig d'aigua d'un lavabo, o el fet que l'aigua surti lleugerament inclinada ja pot variar la velocitat i el sentir de gir...

Fonts: [1], [2] + (enllaç perdut)]



| edit post

0 Reply to "Qüestions de girs i voltes... tan ràpid girem??"

  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies