El curs passat, 2009-10, estudiant els elements de la taula periòdica amb un grup de diversitat de 2n d'ESO vam provar de cercar paraules amagades dins la taula periòdica, utilitzant els símbols dels elements. La idea era cercar les paraules, per grups o individualment, i quan algú en trobava alguna, havia d'exposar-la dient el nom dels elements, per exemple: "la meva paraula és: Fósfor, Argó, Or i Lantani". 

Inicialment trobàvem paraules molt curtetes, de 4-5 lletres, però ens vàrem anar engrescant. Aquell cop, la millor paraula, va ser: ReCONCILiAcCIÓ. La va dir una alumna, al cap d'uns dies de provar l'experiència, després d'haver-se barallat a l'hora del pati amb un company.. (curiosa coincidència? :-))

Aquest curs, i seguint la línia de l'entrada anterior del bloc en la qual s'exposava la construcció d'una taula periòdica gegant, dins del marc de les activitats proposades per l'Associació de Professors de Física i Química de Catalunya (apFQc) en motiu de la celebració de l'Any Internacional de la Química (IYC) – (AIQ) (bloc) a l'institut on he estat aquet curs hem impulsat un concurs en el qual hi podien participar tots els alumnes de l'ESO mitjançant unes butlletes de participació, sota les bases següents:


L'empresa BASF va patrocinar el concurs i gràcies a això es va poder fer un petit obsequi de participació a tots els participants, i una trentena d'alumnes van rebre una bossa, una gorra, un buf, i una camiseta de l'empresa.
Sota aquestes línies podreu veure un recull ràpid de les paraules i frases que van sorgir, les premiades, les d'interès educatiu, i pràcticament totes les que els i les alumnes van escriure en les seves butlletes.



Aquí podeu veure també un informe de l'activitat: 




Aquesta activitat també es pot dur a terme en un entorn virtual d'aprenentatge (EVA) 3D, com podria ser Spurnik (plataforma virtual en 3D d'Espurna). Durant un curs de formació vaig preveure aquesta activitat amb la crresponent descripció, objectius, temportizació, etc. Aquí ho teniu per si ho voleu utilitzar.





| edit post

0 Reply to "La PArAuLa PErIODyCa - Recerca de Paraules amb els Símbols dels Elements de la Taula Periòdica"

  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies