CatQuímica.cat és un bloc creat amb motiu de l'Any Internacional de la Química (AIQ2011). Cada setmana es publica una Foto Química, i aquest cop han publicat la foto de l'esferificació de iogurt que els vaig enviar.

Tal i com s'explica a la pàgina on es publica, "es tracta d'una sferificació inversa de iogurt mitjaçant una solució d’alginat sòdic amb el qual podem aconseguir que un volum de iogurt hi esferifiqui gràcies a l’efecte d’aquest gelificant químic. Al iogurt, al contenir calci, no li cal l’addició de clorur de calci perquè l’esferifició tingui lloc. Al web de la Fundació Alícia podem trobar el procediment per a realitzar una esferificació a la cuina o al laboratori, així com moltes altres pràctiques de l’anomenada química molecular."
  
Pensava que havia publicat aquí mateix les fotos de les proves d'esferificacions, però esperant poder-ne fer una mica d'explicació i tot plegat finalment no les vaig publicar. Sota aquestes línies podreu veure l'àlbum de la resta de fotos, amb esferificacions de iogurt, orxata, gaspatxo i meló, per a poder posar guarnint una crema catalana (iogurt), una amanida (gaspatxo) o fer un boníssim meló amb pernil!


CatQuímica.cat  convida a enviar fotos químiques al seu bloc mitjançant Twitter enviant les fotos al hasthag #fotocatquim. Animeu-vos a participar-hi, si sou professors només cal que feu la foto d'algun experiment que estigueu fent, i no cal dir el munt de situacions químiques que tenen lloc a casa nostra i que també representen molt bé la química de la vida!

| edit post

4 Reply to "Sferificacions. L'esferificació de iogurt és la 4a Foto Química de la Setmana a CatQuímica."

  • Anònim on diumenge, 23 de gener, 2011

    Gràcies per participar a #fotocatquim i fer-ne difusió, Anna.

    Endavant amb la química!


    Pep Anton

     

    Ciencia i Tecnologies on dilluns, 24 de gener, 2011

    A tu, Pep! Em sap greu que no hi hagués gaire participació, em sembla que tots plegats anem una mica perduts encara amb les noves tecnologies, hi ha tantes coses per "controlar" que costa tenir-ho tot com un voldria. Vaig fent fotos dels experiments també perquè algun dia vull fer una base de dades amb experiments o algo, tipus receptari, ho tinc fulls en brut, apunts... però no trobo mai el moment per veure com ho organitzo i el més important: on ho poso! Mentrestant, els recursos que tu també vas penjant (videos, posts, etc) em van molt bé. Els meus alumnes ja et coneixen, aquest any també els he posat el video de l'ou ferrat verd abans de fer-lo a classe amb tot d'assajos per fer amb col llombarda ;-)
    Ens seguim!!

     

    Anònim on dimarts, 01 de febrer, 2011

    Hola!

    Sóc la Cristina, mestra del CEIP Prat de la Riba d'Esplugues de Llobregat.
    Publico aquest comentari per dir-vos que trobo molt interessant el vostre bloc.
    De fet he fet un comentari de l'experiment del llautó per veure si em podeu dir on puc trobar zinc en pols.

    El meu mail és: clope22@xtec.cat

    Moltes gràcies!

     

    Ciència i Tecnologia on dimarts, 01 de febrer, 2011

    Gràcies Cristina! T'he enviat un correu amb la informació, no sé què veuràs primer. Al post de l'alquímica t'he copiat també la mateixa informació!
    Me n'alegro molt que et sigui útil! :-)
    Anna

     
  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies