Albert i Ciència: alguna cosa en comú?

Carregat el diumenge, de novembre 15, 2009, dins





Fa uns cinc anys, quan podia improvitzar una mica més i no havia de donar gaires explicacions a ningú, vaig viure plenament una setmana de la ciència: vaig veure fregir ous ferrats amb nitrogen líquid i vaig posar-me enmig d'un grup d'estudiants (crec que encara vaig colar) perquè m'expliquessin experiments que es poden fer en una cuina casolana (entre altres coses!) i és que alguns ja sabeu que m'agrada molt relacionar la ciència amb tot el que ens rodeja (sobretot els que ho heu hagut de patir :P) i  és que quasi tot el que passa al nostre voltant té una explicació científica! Diuen que fins i tot l'amor, però... d'acord! potser d'això ja en parlaré en un altre post.

En fi, si vosaltres sou dels qui, com a mi, ens agrada saber el per què de les coses, heu de saber que cada any, i de forma divulgativa i entretinguda,  es celebra entorn el dia de Sant Albert la Setmana de la Ciència.

Aquest any es celebra del 13 al 24 de novembre i, com sempre, es fan múltiples activitats de divulgació científica arreu de Catalunya: "jornades de portes obertes als museus, conferències, tallers, concursos, passejades mediambientals, cinema..., tot un ventall d’activitats al teu abast".

 
I per què aquesta setmana es cel·lebra pels volts de Sant Albert? Sense que serveixi d'afirmació , ja que no me n'he documentat gaire (que poc científic que resulta això!!), el més raonable és pensar que l'origen provingui del fet que, Sant Albert, sant que  es celebra avui dia 15 de novembre, és el patró dels Químics, de les Ciències Naturals i potser podríem dir de les Ciències en general. No sé si també es fa en honor d'un dels nostres més il·lustres i privilegiats científics, el senyor Albert Einstein, però la coincidència, si més no, és prou significativa. En qualsevol cas, sigui pel motiu que sigui (tot és molt relatiu!), el més important és que l'esperit científic i la inquietud per saber i per aprendre no es perdin mai. No trobeu?


Sobre Sant Albert, segons m'explica l'Albert Martínez (coneixedor de la causa per al·lusions directes), us copio literalment el que m'ha explicat: "en efecte, tal dia com avui, 15 de novembre, de 1280 morí a Köln (Alemanya) qui, des de 1622 seria Beat Albert Magne i a partir de 1931 Sant Albert Magne, proclamat pel Papa Pius XI "Doctor de l'Església" i conegut com Doctor Universallis. Mestre d'un atre sant il·lustre relacionat amb l'educació, Sant Tomàs d'Aquino, la seva eminència com a teòleg, filòsof, i home de ciència, sense perjudici de la seva humilitat i pobresa, com corresponia a la seva condició de frare de l'ordre de Sant Domènec de Guzman, el van fer patró dels estudiants de ciències natural, químiques i exactes."

Per cert, per ampliar tota aquesta informació podeu anar al bloc d'en Pep Químic, qui també en va fer menció l'any passat. Del seu bloc ja n'he parlat algun cop, és un bloc genial i molt recomanable! i és d'on casualment he tret aquesta foto de Sant Albert.

| edit post

1 Reply to "Albert i Ciència: alguna cosa en comú?"

  • PepQuímic on dilluns, 16 de novembre, 2009

    Moltes gràcies, Anna, per les teves paraules! (encara no he provat de fer un ou ferrat amb N2 líquid... gràcies per la idea!)
    Molt bona Setmana de la Ciència i fins aviat!!(segur que ens seguirem trobant, encara que sigui per casualitat, per l'espai-temps 2.0)

     
  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies