Avui en dia ja no ens sorprèn gaire passejar pel carrer i veure una gran diversitat de gent i de cultures, amb diferents colors de pell.

Un dia, ja fa un temps, parlant del fet que el color negre absorbeix més la calor, uns alumnes em van preguntar per què si la naturalesa és tan sàvia, no va fer que la gent de les zones més càlides fossin més blanques i les de més al nord tinguessin la pell més fosca, seria una millor manera, potser, d'optimitzar la calor corporal? O és que de tanta calor s'havien posat molt morens, a l'Àfrica i a altres països on la gent té la pell més fosca?

Doncs bé, com podreu veure en la captura d'imatge que us poso aquí sota, el fet que algú tingui la pell més o menys fosca depèn de la quantitat de melanina en la pell, aquesta substància (un pigment) protegeix contra els raigs solars, i de fet, com més fosca és la pell, més melanina conté, i això explicaria per què en les zones més càlides amb incidència més directa dels rajos solars la gent té, genèticament, la pell més fosca.






Aquesta captura d'imatge és del glossari de termes sobre el cos humà que hi ha a l'Aulanet de l'Edu365.cat. Fa fa temps que volia posar l'enllaç a aquesta enciclopèdia, ja que està molt i molt bé (els de 3rB del curs passat, ja la coneixeu). A part feia dies que tenia per aquí a sobre una còpia de la captura anterior per posar-la al bloc per tenir-la a mà i no acabava de trobar el moment.

Us poso també l'enllaç a l'enciclopèdia en qüestió, és interactiva, es pot escoltar i s'explica d'una manera planera. A nivell escolar i divulgatiu penso que està bé tenir-la a mà. No us ha passat mai que no sabeu a quin costat és el fetge o teniu curiositat per saber els noms inversemblants d'alguns ossos que portem cada dia a sobre? ;-)



| edit post

0 Reply to "L'enciclopèdia del cos humà: Per què hi ha tants colors de pell diferents? (Edu365)"

  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies