No ploris!!

Carregat el dijous, de juliol 02, 2009, dins , ,

Qui no ha plorat en tallar una ceba? Ara que vénen temps d'amanides fresques potser ens ho tornarem a preguntar, i encara més, segurament ens preguntarem com fer-ho per què les cebes no ens facin plorar??

L'explicació? doncs que les cèl·lules de la ceba porten una substància (de cuyo nombre no puedo acordar-me) que quan entren en contacte amb un enzim, en tallar-les, produeixen un altre compost de nom impronunciable que quan entra en contacte amb la humitat produeix irritació. Què és el primer que es troba aquesta substància amb aquestes característiques humides? els ulls, evidentment, i són tan sensibles que per rebutjar la substància produeixen les llàgrimes.

La solució? Treure la llengua!! Sí, sembla una tonteria, de fet jo he pelat cebes traient la llengua i et sents una mica tonto... (és preferible que ningú et vegi), però és REALMENT EFICAÇ!! Ho vaig llegir fa temps en una revista i funciona, i de fet, l'argument més senzill és justament que si la substància en qüestió reacciona amb la humitat, si treus la llengua farà de pantalla pels ulls... i com que ja està acostumada al gust picant, no li suposa cap problema... De fet, això explica també per què hi ha gent que diu que va bé tallar la ceba amb el ganivet una mica mullat... Si en realitat en aquesta vida tot té una explicació!!

Apa, ara si mai veieu algú plorant tot pelant una ceba ja ho sabeu!

Ampliació: "A mi me gusta la ciencia"

| edit post

2 Reply to "No ploris!!"

  • Anònim on divendres, 31 de juliol, 2009

    Bàsicament sembla que el culpable final de la irritació als ulls és el conegut àcid sulfúric. Recomano llegir el post que vaig escriure al meu bloc en relació al tema per descobrir ben bé quines molècules intervenen en el procés (que si, tenen un nom ben extrany): http://pepquimic.wordpress.com/2008/11/21/de-la-ceba/
    Trobo molt curiós i interessant el fet de fer servir la llengua com a "escut atractor" al tallar cebes...

     

    Unknown on dissabte, 01 d’agost, 2009

    Gràcies Pep! Carai, amb àcid sulfúric és normal que la reacció sigui tan bèstia (sí, sí.. diluït!!). Qui no es posaria a plorar?? Moltes gràcies per deixar el teu enllaç aquí, així si algú ho troba i vol completar la informació de manera més científica ho podrà trobar. Mira que també... quines preguntes de fer-te no? jaja
    Et confirmo, no osbtant, que la llengua funciona molt bé com a escut, tot i que et queda una cara de ximple...
    Fins aviat i gràcies per l'aportació!
    Anna

     
  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies