Per què quan neva es tira sal a les carreteres? I quan posem aigua a bullir és millor tirar la sal abans o després?

Fa temps que pensava en crear un apartat de per què's... i ara de cara a l'estiu intentaré anar-ne posant. Començo amb un de molt salat que fa temps vaig penjar en un altre bloc...

Per què quan neva es tira sal a les carreteres?

Jo sempre m'havia fet aquesta pregunta: "Per què quan neva es tira sal a les carreteres?". Quan jo era petita a mi no m'agradava que ho fessin: si la neu es fonia, la mestra, que vivia al poble del costat, no tenia dificultats en passar per la carretera i ja no podíem jugar amb la neu.

Què passa realment?

De fet el truc està en que l'aigua, o en aquest cas el gel o la neu, junt amb la sal formen una dissolució d'aigua-neu i sal.


L'aigua pura té un punt de congelació de 0ºC, però si està en dissolució aquesta temperatura de congelació és inferior (és a dir, temperatures sota zero!). L'aigua es congela llavors a menor temperatura.

Amb 220g de sal podem fer que 1litre d'aigua es congeli a -21ºC. Això sí... potser no és gaire rentable. De totes maneres tampoc ens cal assolir temperatures tan baixes. No hi fa tan fred per aquí!

Per això, si està nevant o ha nevat i la temperatura ambient es troba entorn els 0ºC, si tirem sal a les carreteres en prou concentració, com que li caldrà estar a bastants graus sota zero per congelar-se no aconseguirà congelar aquesta nova dissolució i els cotxes podran passar per la carretera. Bé... si fa massa massa fred potser llavors ja serà una altra història....

I ara, això té alguna cosa a veure amb allò de tirar la sal abans o després que l'aigua bulli quan cuinem?

Quin és el moment idoni per tirar la sal... ? quan volem fer bullir alguna cosa, és millor posar la sal abans o després de bullir?


Anem a pams....

Pel mateix motiu, però de forma inversa, l'aigua pura bull, en condicions de pressió normal, a 100ºC. Ara bé, si aquesta aigua es troba en dissolució bull a major temperatura.

Hi ha qui diu que és millor tirar la sal al final, i hi ha qui diu que és millor abans. Tothom té raó, això sí, en funció del que prefereixin:

Si el que volem és que els aliments es cuinin més ràpid serà millor posar la sal abans. El motiu és que si l'aigua amb sal, com ja hem dit, bull a major temperatura, voldrà dir que quan vegem bullir l'"aigua", en realitat no estarà a 100ºC sinó a més, i per tant els aliments es couran més ràpid. ("L'aigua" estarà més calenta!). Tot això s'explica pels fenòmens de la pressió de vapor de l'aigua pura i en dissolució.

Si, a més a més, volem que els aliments conservin el seu gust, també serà millor posar la sal abans, perquè la sal, gràcies a un fenomen d'osmosi (de pressions, per entendre'ns) impedirà la sortida dels sabors. Si volem fer, doncs, una bona verdura, serà millor posar la sal abans i, si a més, posem aquesta verdura abans que l'aigua bulli, les proteïnes es conservaran millor, el xoc no serà tan gran i tindrem una verdura gustosa i proteïca.

Ara bé, si el que volem és fer un bon caldo, serà millor posar la sal al final, perquè així la carn del brou anirà deixant el seu gust a l'aigua i ens quedarà un caldo molt més gustós.


| edit post

2 Reply to "Posem-hi una mica de sal! Per què?"

  • Anònim on dimarts, 31 de gener, 2012

    Jo això de bullir la verdura ho tenia entès al revés..per fer un bon caldo s'havia de posar la sal abans perquè per òsmosi l'aigua de dins de les verdures sortirà a fora per igualar la concentració de sal...i quan dic l'aigua de dins em refereixo a tota la seva essència (sabor etc..) no??

     

    Anna on dimarts, 07 de febrer, 2012

    Compte, una cosa és que vulguis conservar el gust de la verdura i l'altre que aprofitis la verdura per fer el caldo. Jo entenc que si poses sal, les verdures no deixaran anar les substàncies que li donen el gust i per tant quan mengis la verdura tindrà més gust la verdura en sí... (millor encara si es cou al vapor!)
    Si, per contra, vols que les verdures que afegeixes al caldo donin gust al caldo, t'interessa que "surtin enfora" les sals minerals, etc, i per això el caldo, sense sal, afavoriria aquest pas...
    Però bé.. hi ha una decisió salomònica per aquest tema: tot és qüestió de provar-ho un cop d'una manera i un cop de l'altra i veure què ens agrada més... ;)
    Gràcies pel comentari!
    Anna

     
  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies