Posem-hi una mica de sal! Per què?
Carregat el dimecres, de juny 24, 2009, dins Didàctics, Divulgació Científica, Per què...
Per què quan neva es tira sal a les carreteres? I quan posem aigua a bullir és millor tirar la sal abans o després?
Fa temps que pensava en crear un apartat de per què's... i ara de cara a l'estiu intentaré anar-ne posant. Començo amb un de molt salat que fa temps vaig penjar en un altre bloc...
Per què quan neva es tira sal a les carreteres?
Jo sempre m'havia fet aquesta pregunta: "Per què quan neva es tira sal a les carreteres?". Quan jo era petita a mi no m'agradava que ho fessin: si la neu es fonia, la mestra, que vivia al poble del costat, no tenia dificultats en passar per la carretera i ja no podíem jugar amb la neu.
Què passa realment?
De fet el truc està en que l'aigua, o en aquest cas el gel o la neu, junt amb la sal formen una dissolució d'aigua-neu i sal.
L'aigua pura té un punt de congelació de 0ºC, però si està en dissolució aquesta temperatura de congelació és inferior (és a dir, temperatures sota zero!). L'aigua es congela llavors a menor temperatura.
Amb 220g de sal podem fer que 1litre d'aigua es congeli a -21ºC. Això sí... potser no és gaire rentable. De totes maneres tampoc ens cal assolir temperatures tan baixes. No hi fa tan fred per aquí!
Per això, si està nevant o ha nevat i la temperatura ambient es troba entorn els 0ºC, si tirem sal a les carreteres en prou concentració, com que li caldrà estar a bastants graus sota zero per congelar-se no aconseguirà congelar aquesta nova dissolució i els cotxes podran passar per la carretera. Bé... si fa massa massa fred potser llavors ja serà una altra història....
I ara, això té alguna cosa a veure amb allò de tirar la sal abans o després que l'aigua bulli quan cuinem?
Quin és el moment idoni per tirar la sal... ? quan volem fer bullir alguna cosa, és millor posar la sal abans o després de bullir?
Anem a pams....
Pel mateix motiu, però de forma inversa, l'aigua pura bull, en condicions de pressió normal, a 100ºC. Ara bé, si aquesta aigua es troba en dissolució bull a major temperatura.
Hi ha qui diu que és millor tirar la sal al final, i hi ha qui diu que és millor abans. Tothom té raó, això sí, en funció del que prefereixin:
Si el que volem és que els aliments es cuinin més ràpid serà millor posar la sal abans. El motiu és que si l'aigua amb sal, com ja hem dit, bull a major temperatura, voldrà dir que quan vegem bullir l'"aigua", en realitat no estarà a 100ºC sinó a més, i per tant els aliments es couran més ràpid. ("L'aigua" estarà més calenta!). Tot això s'explica pels fenòmens de la pressió de vapor de l'aigua pura i en dissolució.
Si, a més a més, volem que els aliments conservin el seu gust, també serà millor posar la sal abans, perquè la sal, gràcies a un fenomen d'osmosi (de pressions, per entendre'ns) impedirà la sortida dels sabors. Si volem fer, doncs, una bona verdura, serà millor posar la sal abans i, si a més, posem aquesta verdura abans que l'aigua bulli, les proteïnes es conservaran millor, el xoc no serà tan gran i tindrem una verdura gustosa i proteïca.
Ara bé, si el que volem és fer un bon caldo, serà millor posar la sal al final, perquè així la carn del brou anirà deixant el seu gust a l'aigua i ens quedarà un caldo molt més gustós.