Segur que si algú està seguint aquest bloc d'alguna manera o altra ja haurà vist aquest video, però com sempre, ja que la finalitat última del bloc és poder tenir coses que m'interessen a mà ho poso aquí: Compareixença al Parlament d'Inger Enkvist, professora de pedagogia de la Universitat de Lund, amb relació al Projecte de Llei d'Educació (la LEC):
Respecte als professors, acaba la conferència dient: "Una llei hauria de facilitar-los la tasca, no lligar-los les mans... "
Avui ha tingut lloc a Tarragona la Segona Trobada d’Educadors Blocaires, organitzada pels Serveis Educatius del Tarragonès, l'ICE de la URV, el Departament de Pedagogia de la URV, el Servei de Recursos Educatius de la URV i un grup de docents catalans d'educació infantil, primària i secundària.
No és fàcil resumir en poques línies tot el que s'ha dit i s'ha remarcat en aquesta Jornada (i menys per mi). En realitat no era una trobada d'educadors blocaires, sinó un lloc de trobada per parlar de temes que a tots els que hi érem ens afecten molt directament: l'escola digital, l'escola 2.0, l'escola del futur... i tot el que implica, no tan sols a nivell tecnològic sinó també tot el canvi metodològic que hi està lligat i el qual és difícil de canviar d'un dia per l'altre.
En la Trobada cadascú ha participat en algun dels tallers que s'havien organitzat, i per bé que el temps de debat i deliberació era limitat, n'hem pogut treure força suc. Ja em perdonareu si acaba resultant un relat una mica caòtic, ho he d'explicar ara que el menut encara dorm i que ho tinc tot al cap (i als apunts que m'he fet) per evitar que se m'escapi res...
D'entrada les noves tecnologies ens permeten tenir a l'instant tota la informació més rellevant del que s'ha parlat i això ha estat fantàstic i un bon exemple d'un bon ús de les noves tecnologies. Si algú hi té interès podeu anar al wiki de la trobada (veure) i veureu un tast del que s'ha fet i s'ha parlat.
Els tallers que hem tractat entorn a la concepció de l'Escola 2018 (que convida a parlar de les propostes de millora en la pràctica educativa, l'escola digital, l'escola 2.0 i com la imaginem ) són els que exposaré a continuació. En el wiki dels tallers (ho podeu veure clicant-hi a sobre) hi figura la informació més important. El que jo us poso és el que jo n'he extret (els meus apunts) i per tant és complementari:
Moderadors / Relators: Ramon Barlam / Jaume Illa: Hem parlat d'una manera que m'ha semblat molt adequada (primer valoració personal, en post-its, d'un avantatge i un inconvenient, després 2:2, 4:4 i finalment els 17 assistents al taller) , dels avantatges i inconvenients que veiem en l'aplicació imminent dels llibres de text digitals (us recomano el wiki sobre aquest tema: http://llibresdigitals.wikispaces.com). Si aneu al wiki del taller veureu la llista detallada dels avantatges i inconvenients que més preocupen al professorat assistent.
En realitat havíem de discutir també sobre si el material ja disponible o si l'escola 2.0 queda fora dels llibres de text digitals tal i com s'han plantejat i per tant si són compatibles si el sector editorial ho permet (em remeto al manifest que fan alguns professors en el wiki de llibres digitals abans esmentat... que subscric pràcticament en la seva totalitat).
Algú ha apuntat la idea del web 3.0 (web semàntica?? concepte de pregunta/resposta, no pregunta i trenta mil llocs on trobar la informació... em sembla) però ra que començo a comprendre la idea del web 2.0 això encara em queda lluny... per ara ho deixo aquí...
Moderadors / Relators: Boris Mir / Xavier Rosell: En aquest taller no sabia ben bé d'entrada de què es volia parlar per això el vaig passar per alt, però amb les conclusions que se n'han fet al final crec que ho he comprès: la pregunta és: les innovacions són possibles? s'ha vist que és més fàcil aplicar-ho en aules de diversitat, aules d'acollida, etc., potser perquè són aules no subjectes a un horari, a un currículum, a una pressió (que vindrien a ser impediments per a la innovació). Cal promoure el treball per projectes, la pedagogia activa, l'educació emocional, la motivació de l'alumnat en situacions fora de l'aula, les intel·ligències múltiples, etc.(una companya m'ha dit que busqui GRAIM al google -Grup de Recerca de l'Aplicació d'Intel·ligències Múltiples-... serà motiu d'un altre post! d'entrada són diferents maneres de classificar la Intel·lilència o la "capacitat de"... com una mena de "competències").
Moderadors / Relators: Ramon Palau / Tatiana Boira: Potser el tret més significatiu que n'he extret d'aquest punt és la necessitat de compartir, col·laborar, treballar de manera cooperativa, tal com ja estem fent amb els blocs, webquests, moodle's, etc. i participar de manera col·lectiva en la resolució de dubtes i problemes entorn, per exemple, l'aplicació dels llibres de text digitals. Sempre hi ha hagut una mena de reticència a compartir la feina que hom ha fet. Les Noves Tecnologies ens han de portar a participar de manera activa en l'elaboració de materials que puguin ser de l'interès dels nostres companys (nosaltres també ens en beneficiarem), i aprendre gràcies a l'experiència dels altres (intercanvi d'experiències), coneixent diferents maneres de dur a terme tasques que han funcionat o no. S'ha destacat el fet que potser cal crear o dinamitzar els espais on l'intercanvi de coneixements i experiències és possible. A més, s'ha vingut a dir que d'alguna manera no sempre necessàriament hi ha d'haver una compensació econòmica o certificativa darrera... la pròpia motivació i ganes de que alguna cosa funcioni està fora de tot això. Ens han recomanat aquest bloc amb una mena de lema que vindria a dir: "prou queixar-se, passem a l'acció": http://blocs.xtec.cat/espiritualitatalaula > http://blocs.xtec.cat/espiritualitatalaula/category/9-de-la-grandiositat-al-llibre-de-text/
Moderadors / Relators: Marià Cano / Artur Tallada: En aquest punt s'han discutit algunes coses que s'han de tenir en compte de manera conjunta i que obren moltes preguntes:
Cal modificar el concepte d'espai / temps per a l'aplicació del model 1:1? és a dir, podem seguir plantejant-nos fer classes d'una hora? tenim l'espai adequat i correcte per a dur a terme aquest projecte? la distribució forçada de l'aula (ja sigui mitjançant connexions elèctriques a les taules o armaris de connexió a l'aula) ens obligarà a seguir un model que trenca amb la metodologia del treball en grup o l'organització metodològica de l'aula?
Cal replantejar-se la metodologia? és evident.
Cal replantejar-se el currículum?
Què es pot dir sobre el programari i el maquinari? segons si és adquirit mitjançant préstecs bancaris, o segons els equips que permeten l'integració del llibre digital siguin personals o de l'escola podrem exigir un Sistema Operatiu determinat? Què passarà amb les Llicències dels programes que s'utilitzin? El professor haurà de dominar tots els S.O. i ser tècnic d'informàtica? Quin tipus de maquinari es farà servir? ordinadors de sobretaula? portàtils? tabletPC's? Notebooks? El maquinari es quedarà a l'escola per garantir la seguretat de l'alumne durant el trajecte (assumint que a casa l'alumne podrà fer-ne ús des de l'ordinador familiar) o l'alumne se l'endurà a casa?
Un bloc que s'ha comentat que ho reflexiona molt bé (veure-ho)
Debat Final: Corol·lari dels Tallers
En aquets punt és on s'ha posat de manifest tot el que he anat expressant en els punts anteriors. Hi ha hagut algunes aportacions generals. El Marià Cano, en el debat final ha fet una intervenció que ha estat molt encertada, des del meu punt de vista: hem d'estar d'acord en el què, en el per què i en el com (ens hi hem de posar, ja sigui cooperativament en quant a metodologia o fent partíceps a tota la comunitat educativa dels conflictes tecnològics que això pugui suposar). La idea és que volem que els nostres fills siguin competents digitalment i que tinguin èxit professional i acadèmic, i per això no hi ha volta enrere, les TIC, les TAC, o els llibres de text digitals són una realitat.
Un company també apuntava canviar l'estructura de l'escola i l'aprenentatge, suggerint la cotutoria dels alumnes entre ells (alumne gran ajuda tecnològicament a l'alumne petit?) i fomentant la participació de les famílies.
> Per cert, en la presentació de la Jornada, precedida per Xavier Suñé, representant dels Serveis Educatius de Tarragona, la Sra. Mercè Gisbert, vicerectora de política Educativa de la URV i professora de Noves Tecnologies aplicades a l'Educació ha dit algunes coses que he trobat interessants i les idees que n'he extret han estat les següents:
Els alumnes són creatius, hem d'aprofitar la creativitat dels alumnes, convertir-los en aliats i afavorir el coaprenentatge.
Hem d'exigir als alumnes que aprenguin a comunicar-se adequadament segons el context en el qual es trobin. D'acord que s'escriguin missatges de text il·legibles "xq els sms n prmtn xplaiars gaire", però en un bloc, que està a l'abast de molta gent, els hem de convidar a expressar-se adequadament, sense faltes d'ortografia, etc. Igualment a les xarxes socials (Facebook, Twenty...), segons el grau de familiaritat o coneixença se'ls ha de fer veure que s'han de tenir unes formes o unes altres.
El primer repte de l'aprenentatge és saber comunicar-se, i per tant és no és tan important el mitjà per aprendre sinó com (saber utilitzar adequadament les eines... el que vindria a explicar les TAC, oi?). En definitiva, utilitzar les noves tecnologies (TIC) per treure'n el màxim profit (TAC) i incentivar els alumnes a utilitzar-les de manera adequada (per exemple, se'ls pot fer participar activament en un bloc, fòrum, crear un perfil de Facebook per a l'aula, etc.)
Bé.. crec que una mica això és tot el que n'he extret... Si voleu fer-ne algun comentari cap problema, tot plegat són idees que he captat i que volia deixar per escrit en algun lloc.
La idea final, sobre la necessitat d'un canvi metodològic ve a fer-nos la pregunta: de què serveix la tecnologia si la metodologia es manté inalterable? Aquí teniu un video molt il·lustratiu que ens han posat que vindria a explicar això (també apareix a la informació de la trobada al wiki abans esmentat).
Si s'escau ja ho traduiré... de moment us ho copio tal qual ho he trobat. Al programa abans esmentat, singulars, el mateix jutge els llegeix.
Decálogo para formar a un delincuente del titular del juzgado de menores de Granada. Emilio Calatayud.
1. Comience desde la infancia dando a su hijo todo lo que pida; así crecerá convencido de que todo el mundo le pertenece.
2. No se preocupe por su educación ética o espiritual; espere que llegue a la mayoría de edad para decidir libremente.
3. Déle todo el dinero que quiera gastar, no vaya a sospechar que para disponer del mismo es necesario trabajar.
4. No le regañe; podría crearle complejos de culpabilidad.
5. Cuando diga palabrotas ríaselas; eso le animará a hacer cosas más graciosas.
6. Recoja todo lo que deja tirado; así se acostumbrará a cargar la responsabilidad sobre los demás.
7. Déjele leer todo lo que caiga en sus manos; cuide de que sus platos y vasos estén esterilizados, pero no de que su mente se llena de basura.
8. Satisfaga todos sus deseos y apetitos; el sacrificio y la austeridad podrían crearle frustraciones.
9. Póngase de su parte en cualquier conflicto que tenga con sus profesores y vecinos; piense que todos ellos tienen prejuicios contra su hijo y que de verdad quieren fastidiarlo.
10. Riña con su cónyuge en presencia del niño; así no le dolerá demasiado el día en que la familia quede destrozada para siempre.
L'Albert Martínez, del Col·legi d'Advocats de Barcelona, m'ha passat l'enllaç al programa Singulars del Canal 33, en relació al post anterior que vaig publicar, i us el poso aquí sota... És molt interessant i tan lògic, tot plegat!! Remetent-me a la frase que ja comença a ser recorrent apel·lant al SENTIT COMÚ, espero que les coses mica en mica vagin cap aquest sentit i no en direcció contrària.... És un principi que tot alumne de física ha de saber: "la direcció és igual i oposada a l'acció". La direcció és en els dos sentits, el sentit només és un.. i el millor és el sentit comú.
Emilio Calatayud, autor de sentències exemplars i sorprenents, com condemnar alguns joves a aprendre a llegir i escriure o a plantar arbres o a fer serveis socials, creu que els pares han d'aprendre a dir "no" als seus fills i que una cosa és cometre un delicte i una altra és ser delinqüent.
Segur que ja l'heu vist algun cop però com que d'alguna manera també està relacionat amb la docència (ensenyar des dels jutjats), penjaré aquí els arxius... (gràcies Albert!)
Scribd, una altra aplicació molt útil si volem penjar documents perquè es puguin visualitzar des del Bloc... ja siguin nostres o que ja estiguin disponibles a la xarxa.
Com a mostra, un document que està disponible a la pàgina i que no m'anirà gens malament de tenir per aquí!! (ai, si t'hagués conegut abans......)
Al Bloc de Les T.I.C. a l'Educació, en Joan Calvo, el professor que vaig tenir del curs Eines Web 2.0 organitzat per l'AEIC (motiu pel qual va néixer aquest bloc, que era el mitjà per entregar la feina feta), ens proposa dues eines online per enregistrar en video el que s'està fent en pantalla per poder utilitzar com a tutorials amb àudio sense haver d'instal·lar res.
Pensava que seria una mica més complicat del que sembla, però no, amb unes nocions mínimes és molt fàcil i intuïtiu de fer servir, i també molt útil!
Els he provat tots dos i no sabria dir-vos quin és millor, l'ScreenCastle potser sembla menys sofisticat però ens dóna fàcilment el codi html per penjar-lo a un bloc, per exemple.
EduNormes és un bloc que m'he trobat tot buscant referències a una normativa vigent sobre l'Avaluació. Aquest bloc recull les referències normatives més importants agrupades segons els diferents ensenyaments, currículums, etc. La mateixa informació també es pot trobar a la XTEC en l'apartat d'estudis (XTEC-ESTUDIS), però en aquest bloc es centra més concretament en les normes. L'he afegit a la Blogoteca.
A tots (o a quasi tots) ens agrada que ens donin un guió, anar-lo seguint, saber què cal fer... Quan ens donen unes pautes poc clares inicialment tot sembla una mica confós, però si a la vegada qui et dóna les pautes et suggereix que ho facis com tu vulguis assegurant que això no afectarà al resultat, inequivocament la teva creativitat ha de sortir per algun lloc... Quin pot ser aquest resultat? doncs un ventall força ampli de treballs, en grup o individuals, molt diferents entre ells, amb una mateixa finalitat: acabar fent una recristal·lització de sal de cuina a casa, i moltes altres finalitats "ocultes": treball en grup, creativitat, interdisciplinaritat...
Estic molt satisfeta del treball que han fet... us en poso dues mostres, i de pas, les recristal·litzacions que inicialment vam fer al laboratori de sulfat de coure i que van servir de base per fer el mateix procés a casa amb sal de cuina.
Ara que estem treballant la taula periòdica, configuració electrònica dels elements i que començarem la formulació química no ens anirà malament tenir unes quantes taules a mà... Carai, quan jo estudiava no era tan fàcil ni tan curiós de trobar-ne, i no fa pas tant!!
Taula Periòdica amb imatges dels elements, aquesta i algunes altres similars:
Com que no sé què em passa últimament amb el PDF creator m'he baixat aquests dos... Els he provat i en principi el Foxit Software és gratuït però per llegir documents pdf, per imprimir documents pdf has de pagar. Foxit Software: http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/reader-interstitial.html
I el que de moment em funciona i bé és el DoPDF: http://www.dopdf.com/download.php. He pogut imprimir una fulla d'Excel sense cap problema. :-)
Per fer a la inversa: passar dades d'un PDF a Excel (taules, dades...): de l'OsonaWeb una suggerència PDF to Excel.
Fa temps el meu nebot em demanava si li podia fer un video divertit com els que alguns cops s'envien per Nadal amb les cares de la gent i animacions... algun dia havia intentat buscar-ho però sense èxit. Avui ho he tornat a buscar de nou per felicitar un aniversari d'una manera diferent i se m'ha ocorregut posar al google "caras en elfos". L'aplicació en sí ja no l'he trobada (tampoc m'interessaven els elfs), però l'arrel m'ha portat aquí. Us poso només un exemple de fotos, però es poden fer petits videomuntatges, fotos de perfil... tan sols hi ha una pega raonable, per poder accedir a totes les aplicacions cal registrar-se i pagar... crec que l'enllaç que us poso de la web de Sendables JibJab, dins la categoria "everyday fun" és la que permet crear aplicacions gratuïtes. N'hi ha de ben divertides, per fer bromes, sobretot.
L'aplicació genera codis html per penjar en blocs, webs, etc i fins i tot permet enllaçar-ho directament a al Facebook, MiSpaces o altres.
Espero que us agradi. Jo m'ho penjo aquí per tenir-ho a mà!! Si en sabeu d'altres no us talleu en posar-ho als comentaris.
Cómo hacer un molino de viento para el colegio
-
¿Quieres saber Cómo hacer un molino de viento para el colegio? No es igual
que hacer un ventilador casero, pero casi, así que vemos todos los pasos a
conti...
Bahía de Halong Oferta Viajes
-
Promoción de lanzamiento para Destineos un portal especializado en viajes y
experiencias por toda Asia.
La entrada Bahía de Halong Oferta Viajes se publi...
Zeetings: una nova forma de presentar
-
Aquesta eina ens permet oferir presentacions interactives que combinen els
teus PowerPoints o PDF amb vídeo, contingut web, imatges i enquestes.
Tothom ...
Tomàs Molina i Ruta Matemàtica a Girona #SC17Cat
-
Aquest cap de setmana a Girona encetem la Setmana de la Ciència 2017
(#SC17Cat) amb propostes genials. Demà diumenge amb Tomàs Molina al
restaurant Do Tave...
Matemàtiques ?
-
Tenia un parell de vídeos guardats per justificar, motivar l'assignatura.
Començo per una TEDx Las matemáticas son para siempre d'Eduardo Saenz de
Cabezon...
Gaia, la gran mare...
-
Si la vida de la Terra (uns 4.600 milions d'anys), es resumís en un any,
nosaltres només hi hauríem aparegut els últims cinc minuts del 31 de
desembre.
Gai...
100 molècules
-
Fa temps que aquest bloc no publica una entrada dins la categoria Lectures.
En aquesta, doncs, donarem a conèixer 100 molècules amb què la química ha
canvi...
Trobada de la química
-
Expoquimia és una trobada internacional de la química. Es durà a terme del
30 de setembre al 3 d’octubre i es defineix a la seva web com una
oportunitat pe...
Pa ciència, la nostra 238
-
Torna Jaume Belles amb la secció "Jaumetria" on a banda de fer-nos trencar
el cap amb alguns enigmes, ens parla d'un dels problemes del mil·leni i de
www.t...
Tal dia com avui -1 de setembre-
-
de l'any 1913, avui fa cent anys, va nàixer a un tren, camí de Barcelona,
Maria Santpere Hernáez -Mary Santpere- actriu, humorista i vedette. Filla
d'actor...
Els calls jueus al nostre abast
-
Ja tenim al nostre abast bona part del patrimoni arquitectònic i històric
que ens van deixar els jueus a la web Caminos de Sefarad de la Red de
Juderias de...
Canvi de lloc
-
Uf… fa molt temps que no actualitzo aquest bloc, però no penseu que he
estat parada del tot… Des de fa un parell de mesos, continuo l’activitat
d’aquest bl...
Les 7 funcions fonamentals de Gimp
-
Gimp és un conegut programa d’edició d’imatges lliure i gratuït. En el
següent tutorial podreu practicar les funcions més importants que cal
conèixer al fe...
El LANGblog per a l'aprenentatge de llengües
-
Recentment he descobert l'eina dels Langblogs, una eina semblant al bloc
però amb l'avantatge de permetre entrades i comentaris d'àudio i vídeo, que
es cre...
Data de la trobada: 14 o 21 de Febrer???
-
Hola a tothom! Aquí transcric els darrers “contactes” per correu amb la
Sílvia Cano: data……………..29 / gener / 2009 13:28 assumpte………MOLT URGENT
Hola, Ana Ma...