Jornades ITtWorld Edu. Barcelona, 7 i 8 de març de 2016.

Aquesta setmana es va celebrar a Barcelona la vuitena edició de les jornades ITWorldEdu organitzat per Clúster Edutech.

Les jornades ITWorld són un punt de trobada de professionals de l’ensenyament i de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació sobre innovació educativa sota el lema “Escoles Digitalment Competents” amb la intenció de mostrar les experiències educatives més innovadores com per exemple les experiències educatives amb dispositius mòbils, l’aprenentatge actiu a través de la programació i la robòtica i metodologies innovadores amb suport de les TIC.

L’institut va poder tenir-hi representació mitjançant professorat del centre per tal de conèixer i compartir aquestes experiències, assumint que una de les millors maneres per avançar és compartir el coneixement i aprendre de l’entorn.

Dins l’apartat d’innovacions metodològiques es va parlar de metodologies diverses com ara les basades en l’aprenentatge basat en projectes (ABP-PBL), la metodologia BYOD (Bring Your Own Device), la metodologia Flipped Classrom (o l’aula inversa: el que podem fer a casa ho fem a classe i el que podem fer a classe ho fem a casa), la Gamificació , el disseny de Portfolis o dossiers docents o d’aprenentatge que ens guiïn durant tot el procés d’aprenentatge, l’impuls de les STEM (science, Technology, Engineering, Mathematics), o el projecte TICa’t... totes elles il·lustrades amb experiències reals en centres educatius.

Algunes idees bàsiques per treballar competències diverses amb la realització d’aquest tipus d’activitats i metodologies van ser les següents:

“S'han de veure les competències com un factor de canvi, un desenvolupament professional"
“Els alumnes participen dissenyant el joc”
“Hem d’escoltar els alumnes, de vegades les seves propostes van molt més enllà del que nosaltres preveiem”
“Si s’equivoquen en els plantejaments no és dolent. Es pot aprendre dels errors” 
“Molts cops cal aprendre paral.lelament amb els alumnes sobre algunes eines per fer ús d'unes eines i materials que també desconeixem. Ells descobreixen funcionalitats que potser a nosaltres se’ns escapen de les mans, evolucionen en funció de les capacitats.”
“Cal reorganitzar espais, recursos, redistribuir el professorat”
“ Sobretot, comuniqueu-vos!” replantejar-se per què les avaluacions han de ser basades en exàmens, per què no avaluar per tasques fetes en grup.
“Quan falla alguna cosa en un quiròfan no hem d'anar a veure per què no funciona el wifi”
“La Tecnologia ha de ser transparent: manteniment zero: el mestre ha de fer el que ha de fer, no arreglar màquines”
“Cal identificar les bones pràctiques amb els alumnes: quines són les activitats TIC estrella? Preguntar als alumnes: “si fossis professor quines eines utilitzaries?”

La conferència de clausura va anar a càrrec de l’escriptor, pedagog i filòsof José Antonio Marina, qui ens va parlar que cal educar per a un entorn VUCA : un entorn canvia ràpidament, dominat per la volatilitat, la incertesa, la complexitat i l’ambigüitat. José Antoni Marina afegia:
“Si volem treballar amb realitat augmentada hem de potenciar la intel·ligència augmentada”
"Què fem amb totes les modes? quines destreses hem de potenciar? quins conceptes?"
"Hem de pensar que 47% de les feines estan automatitzades. Eduquem per a llocs de treball que potser encara no existeixen."
“L'educació ens ha d'ensenyar a jugar amb les cartes que tenim"
i entre moltes altres afirmacions ben contundents afegia: "el talent, és la intel·ligència en acció".


Un bon resum de les imatges sobre les jornades, enllaços a recursos i experiències i idees generals de les jornades pot trobar-se a twitter sota l’etiqueta #ITWordlEdu8


Un recull d'enllaços i experiències el podreu trobar també agrupat en aquest symbaloo.







| edit post

0 Reply to "Jornades ITWorldEdu - INNOVACIÓ EDUCATIVA"

  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies