Segur que algun cop has fet servir aquesta paraula, aquest adjectiu, de fet, i potser mai, com jo, t'havies plantejat seriosament què volia dir.
Avui, a classe, l'Àlex ha preguntat què passava exactament quan un avió superava la barrera del so i calia, doncs documentar-se'n!

"La barrera del so és un suposat límit físic que impediria que objectes de mida gran es desplacessin a una velocitat supersònica"


I quina és aquesta velocitat? doncs la velocitat superior a la velocitat a la que es pot desplaçar el so a través de l'aire. Aquesta velocitat és de 340 m/s (1224 km/h). D'entrada, és una velocitat prou ràpida, que inicialment semblava inassumible (1225 km en una hora! els avions convencionals van a una velocitat de l'ordre de 900km/h). La idea era que, de la mateixa manera que sembla que res pot superar la velocitat de la llum (i encara no s'ha provat que no sigui així, tot i que els neutrins es poden moure a una velocitat molt propera), també semblava que amb el so això no era possible, però sí. Això ho van aconseguir els avions supersònics, és a dir, avions que eren capaços de superar la barrera del so. 

Quan un avió s'apropa a la velocitat del so la forma com l'aire flueix al voltant de la superfície de l'avió varia i produeix major resistència que a la vegada causa friccions que provoquen el  so estrident que s'associa als avions que trenquen la barrera del so.

"De vegades es forma un núvol just al seu voltant. Això es deu al fet que es produeix una caiguda de la pressió com a resultat de l’ona de xoc creada. Aquesta baixada de la pressió implica una baixada de la temperatura. Si l’aire és humit, aleshores el vapor d’aigua es condensarà en petites gotetes i formarà el núvol." 

En aquesta web del Portal Eureka podeu trobar molta més informació al respecte: http://www.portaleureka.com/revista/fisica/37-trencar-barrera-so (aportació feta pel mateix Àlex. Gràcies!)

En Beakman també ho explica: http://www.youtube.com/watch?v=Go2uVZn4ROo

Bé.. ara quan us diguin: què és mou més ràpid? algú que es mou a velocitat d'un llampec o algú que es mou a velocitat supersònica... està clar, no? la llum es mou a 300.000 km/s !! ;-)



| edit post

0 Reply to "Velocitat supersònica !!! "

  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies