Flamarada solar observada el desembre de 2006 per la NOAA. http://science.nasa.gov
"Resulta que cap dels nostres models és totalment correcte", diu Dean Pesnell del Goddard Space Flight Center, representant principal de la NASA. "El sol s'està comportant d'una manera inesperada i molt interessant".

Llegeixo també en un fòrum un comentari d'un internauta que té entés el mateix que jo també havia llegit en algun lloc:  

"Era de esperar: la baja actividad cíclica que tiene el sol desde hace casi 10 años, en algún momento desataría su revancha, y así es que de acuerdo a los monitoreos de diversas sondas espaciales se ha estimado que para el año 2012 - 2013 aproximadamente el sol produciría una tormenta solar que afectaría todo el sistema eléctrico, las comunicaciones satelitales, con ello internet y comunicación celular, la transmisión por cables como la TV, etc. Esto traería aparejado un montón de cosas como por ejemplo la suspensión de servicios aéreos dado que no funcionarían ni los sistemas radiales terrestres radios, ni los satélites que rodean el globo, y la caída del servicio eléctrico sería a su vez un gran problema puesto que la sociedad actual se basa en la dependencia de la energía eléctrica, motivo por el cual sobrevendría un caos en efecto dominó, más si tenemos en cuenta que tal hecho podría durar semanas, incluso largos meses... Pero tranquilos: la Tierra en sí no corre ningún riesgo. Es decir: aquí lo que se juega es la tecnología humana. Estas tormentas solares ocurrieron desde siempre, pero a medida que el hombre avanza hay más factores también que juegan en contra de sus artefactos tecnológicos. La primera vez que ocurrió algo así en grandes dimensiones fue en el año 1859, dañando las primeras redes eléctricas y el servicio de telégrafos que llevaba recién 15 años en pie. En 1989, en 1994 y en 1998 satélites diferentes se han visto dañados también por estos efectos. Solo se espera que esto no de serias pérdidas económicas."

Tornem a la pàgina oficial de la NASA des d'on he extret les primeres referències sobre Pesnell... ( veure l'article on se'n parla). Utilitzo un traductor online per extreure'n la informació més rellevant, tot i els riscos que comporta fer servir aquests traductors:

"Even a below-average cycle is capable of producing severe space weather," points out Biesecker. "The great geomagnetic storm of 1859, for instance, occurred during a solar cycle of about the same size we’re predicting for 2013." : "Fins i tot un cicle inferior a la mitjana és capaç de produir greus del clima espacial", assenyala Biesecker. "La gran tempesta geomagnètica de 1859, per exemple, va ocórrer durant un cicle solar d'aproximadament les mateixes dimensions que estem predint pel 2013."

I continua... (i encara és més llarg), dient...
"The 1859 storm--known as the "Carrington Event" after astronomer Richard Carrington who witnessed the instigating solar flare--electrified transmission cables, set fires in telegraph offices, and produced Northern Lights so bright that people could read newspapers by their red and green glow. A recent report by the National Academy of Sciences found that if a similar storm occurred today, it could cause $1 to 2 trillion in damages to society's high-tech infrastructure and require four to ten years for complete recovery. For comparison, Hurricane Katrina caused "only" $80 to 125 billion in damage".: La tempesta de 1859 - conegut com l' "Esdeveniment Carrington" en honor a l'astrònom Richard Carrington, que va ser testimoni de la flamarada solar - va electrificar cables de transmissió, va provocar incendis a les oficines de telègrafs, i va produir aurores boreals tant brillants que la gent ho va poder llegir als diaris, on es parlava del seu color vermell intens i verda resplandor. Un informe recent de l'Acadèmia Nacional de Ciències va preveure que si avui tingués lloc una tempesta solar d'aquestes característiques, podria causar pèrdues d'1 a 2 bilions de dòlars (1.000.000.000.000$) en danys a la infraestructura d'alta tecnologia de la societat i que es requeririen de quatre a deu anys per a la recuperació completa. Per comparació, l'huracà Katrina va causar "només" pèrdues de 80 a 125.000 milions de dòlars (125.000.000.000) en danys.
Aurora Boreal a Alaska


Per cert, la pel·lícula "2012" (dirigida per Roland Emmerich), evidentment ho enfoca d'una manera súmmament catastròfica, basant-se en els desastres en cadena i en la credibilitat de les previsions de la civilització maia. Compte, la NASA no està parlant de la fi del món, només d'un fenomen natural que té lloc en l'univers i que desestabilitzaria els camps magnètics als quals està sodmesa, des de sempre la Terra. Les aurores boreals en són un clar exemple (veure imatge de l'aurora boreal a Alaska produïda per xocs de partícules de vent amb els camps magnètics de la Terra). A banda, la humanitat ha utilitzat els camps magnètics per a usos múltiples per millorar la qualitat de vida, però pot sobreviure sense aquests avenços. Compte, no es tracta de crear cap psicosi col·lectiva.

De totes maneres ara em ve al cap una de les frases que fa temps que tinc posada al menú de la dreta del bloc i que també s'apunta en la reflexió que he copiat al capçal de l'article: "la terra no està en perill, qui està en perill som nosaltres", frase que vaig escoltar un cop al final d'un reportatge on s'anava parlant dels cicles de la terra, les edats de gel, la formació de la vida, la supervivència de les espècies més insignificants (els bacteris) com a éssers amb majors possibilitats de supervivència constatada... i podria resultar fins i tot cínic dir que et poden agafar fins i tot ganes de somriure en veure que hi ha qui es creu que som el centre de l'Univers. Hi afegeixo: si presumim d'una intel·ligència suprema  per sobre de la de les altres formes de vida presents a la terra, una tempesta solar no hauria de provocar l'extinció de l'espècie... de ser així demostraríem que en realitat som, segurament l'espècie més dèbil. 

Qualsevol altre ésser viu podrà viure sense llum, sense mòbils i sense internet. Fem us del SENTIT COMÚ, i si passa, si us plau, no ens poséssim tots histèrics. Durant molts segles la humanitat ha pogut viure sense tot això i potser en el fons, tampoc seria tan greu, igual ens permetria tornar a tots a considerar i a valorar el que és realment essencial (els Pets: "El que val la pena de veritat") i a més, tal i com diu Pesnell: "Marqueu-vos el maig del 2013 per la tempesta solar... però feu servir un llapis"!




| edit post

2 Reply to "La tempesta solar. La fi del món? "Marca't el maig del 2013 per la tempesta" diu Pesnell, científic de la NASA... "But use a pencil"!"

  • Anònim on divendres, 18 de març, 2011

    si, de mica en mica tot encaixa, deixarem de viure atontats i embobats davant la tele, movil, etc, i sense escusa d´un treball "necesari" diuen, per a pagar un deute " diuen" per enfocar la vida amb mes temps per a la vida, la terra i per a la terra. Mirar el sol, com ara diuen, separar els millons de quilometres que separen la retina del úll i el sol i comensar a despertar....

     

    Ciència i Tecnologies on dilluns, 04 d’abril, 2011

    estaria bé, anònim... hi ha gent que s'entesta en pensar que la humanitat és el centre de tot l'univers...... Si el món s'aturés una mica i la gent fes servir el sentit comú potser no farien falta tempestes solars....

     
  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies