Des que s'ha plantejat l'1x1 als instituts he estat ja en tres instituts diferents on en tots s'han fet valoracions positives i negatives sobre l'entrada dels llibres digitals a les aules, aquests petits ordinadors que provocaran, segurament, més d'un mal de cervicals que es compensarà, no obstant, amb el fet que els nens hauran de portar menys pes a l'esquena.

Sigui com sigui la presència dels llibres digitals a les aules ja és una realitat. L'administració ha fet els possibles abans de les properes eleccions perquè això sigui així. A les famílies sembla a ser que els agrada la idea, a jutjar per la resposta que estan tenint. Cap família es planteja que el seu fill no tingui ordinador (no passava el mateix amb els llibres, dels quals alguns rebien subvencions i no els compraven). Les editorials també han fet tots els possibles per poder ser competents, i  hauran de seguir fent-ho, potser més que abans, perquè el professorat també serà cada cop més exigent, pel fet, també, que potser tampoc són imprescindibles per impartir la docència, els llibres. 

De fet... si ho pensem bé, si ara moltes coses de química s'ensenyen a la cuina, la biologia s'aprèn observant la realitat, la física deixant caure un paper estès i un altre d'arrugat davant els alumnes, per allò de fer classes més "amenes" ... calia que tots els alumnes tinguessin ordinador? o potser amb un projector en cada aula de tots els instituts de Catalunya i unes quantes aules d'informàtica més en cada centre per disposar-ne quan el professor ho estimés n'hi havia prou?

Em pregunto també si l'entrada dels llibres a les aules ja és una realitat real?  en  el meu cas, tots els cursos que jo dono els he de fer teòricament amb llibre digital. D'una editorial que, per cert, jo no he escollit (però això ja és fruit d'una altra problemàtica..... hi ha professors que quan entrem als instituts a principis de setembre, ja ho tenim tot venut: els grups més bons, els millors llibres, els millors horaris... -perdoneu, estic sarcàstica). La realitat és que amb els alumnes encara no hi ha cap grup amb qui els pugui estar utilitzant per problemes diversos que suposo que compartim amb la majoria d'instituts, i això sí que és un problema, perquè no podem avançar ni amb una cosa ni amb l'altra i els nens estan confosos... anem fent, com sempre, el que es pot amb el que tenim, resant sempre perquè si has de fer ús de recursos tecnològics es posin a favor nostre, que per tots és ben sabut que per bé que vagi, sempre hi ha alguna coseta que acaba fent la guitza. Ens hem fet una mica dependents, no ens enganyem.

Bé, doncs jo també he valorat molts cops molts peròs i contres sobre l'ús d'ordinadors amb alumnes, i n'hi ha molts de bons i molts de dolents, però també penso que el mateix dia a dia ens anirà portant (de fet ja ho fa), que aquests problemes, que tots ens temíem, es vagin resolent més bé o més malament amb varietat de possibles solucions. Així que suposo que tot s'anirà posant al seu lloc, amb més o menys facilitat. Tampoc sabem del cert si d'aquí uns anys els ordinadors estaran, com estaven ara alguns llibres de paper, guardats a les motxilles (però sssht.. això no ho digueu als pares, eh? s'esgarrifarien).

Sí, també penso que s'hauria pogut fer d'una altra manera, potser més gradual, encara que depèn del dia penso el contrari, perquè segons com veig que si algunes coses no es fessin  per "imposició" voluntària no es farien. Qui pot renunciar a subvencions tan sucoses en temps de crisi? clar que tots els instituts aposten per l'1x1! seria retrògrad no fer-ho! per això.. si us plau, no, no feu servir de propaganda electoral senyors polítics, el fet que tothom s'hi hagi avingut gràcies a la vostra magnífica gestió, no ho feu si us plau! era de necis no fer-ho: ordinadors a meitat de preu, dotacions a les aules... no era el millor que es podia fer per l'educació.. era pa pels que tenien gana i pocs recursos!

Bé, anem entrant en el que volia contrastar. Potser aquests dies m'animo a posar de tant en tant alguna cosa una cosa a favor o en contra dels llibres digitals sense tanta introducció, és clar. El que voldria abordar avui ho he posat al títol del bloc però ara no ho repeteixo afirmant-ho sinó amb un senzill interrogant reflexiu al final: Els llibres digitals ens faran perdre l'escriure?
 
Això m'ha vingut al cap perquè avui una mare m'ha dit: "amb els ordinadors els nens no sabran escriure a mà".... i ara penso... no ha evolucionat des de sempre l'escriptura? seguim escrivint amb escarpa i martell sobre pedra? per què escrivim amb tres dits i amb un llapis? si el primer que va decidir escriure així hagués escrit amb les dues mans i amb un carbonet enmig de cada dit potser hauríem après a llegir grups de paraules de vuit en vuit. Hi ha gent que escriu amb la boca, perquè no poden fer-ho amb les mans, hi ha qui gràcies a la tecnologia també pot escriure sense escriure, tan sols dient-ho amb veu alta. Els que toquen el piano saben que encara que sembli mentida es poden llegir dues línies d'un llenguatge totalment surrealista a la vegada, per què no hauríem pogut fer el mateix amb l'escriptura?

L'espècie humana s'adapta a les seves necessitats i això no ens hauria de preocupar tant: sí, perdrem potser l'escriure amb "paper i llapis". Ens sobta, ens preocupa, és normal, tota la vida ens ho han ensenyat així, però les noves generacions també escriuran amb les mans, sobre un teclat. Els més hàbils sabran escriure amb els vuit dits seguint la lògica dels senyors Quert-i-Poiuy i seguiran fent servir els polzes per posar espais..

No es perdrà l'escriure, no. No tinguem por: tan sols hem canviat el teclat i la pantalla pels dibuixos a la sorra fets amb un bastó, pels colors de la natura en les parets, per l'escarpa i el martell projectats amb contundència sobre la pedra, pel carbó sobre parets o tela, per la tinta escorrent-se per la cànula d'una ploma sobre un paper groc, pel llapis sobre l'únic quadern on es feien totes les assignatures, per la màquina d'escriure que es feia servir a les oficines que es va vanagloriar d'un espectacular avenç molt innovador: el corrector per a màquina d'escriure (quin gran invent).... 

Seguirem escrivint, no patiu, jo fa anys que escric amb "llibre digital" i no he deixat d'escriure... això sí, que  la gent sàpiga escriure o no amb més o menys faltes d'ortografia això no sabem si ho arreglaran o no els llibres digitals.... però ho haurem de deixar per un altre dia.... això pot ser motiu d'una altra reflexió...

| edit post

0 Reply to "Els llibres que ens faran perdre l'escriure."

  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies