Quedem a les nou?

Carregat el divendres, de juliol 17, 2009, dins , ,




- Quedem a les 9?
- Doncs sí, quedem a les 9! però.... espera't! a les nou del matí o les nou del vespre?
- A les 9 p.m.!




Sí... am o pm... aquesta és la qüestió, i és que resulta que tota la vida havia pensat que volien dir "after morning" i "post morning" i estava equivocada. Què signifiquen realment aquestes sigles?

Les abreviacions a.m. i p.m. provenen del llatí i signifiquen ante meridiem i post meridiem, respectivament, (abans del meridià i passat el meridià) fent referència al meridià de Greenwich (Londres) que és el punt 0 (meridià zero) que es pren com a referència.

Ja sabem, doncs, què signifiquen i de fet l'ús ja és conegut per quasi tothom, però per si arriba algú al bloc perquè busca informació al respecte, expliquem-ho bé: el fet d'utilitzar aquestes abreviacions es basa en la utilització de rellotges de 12 hores (com podrien ser per exemple els analògics). Si ens diuen de quedar a les 9, no tenim prou informació, no passa el mateix si ens diuen que hem quedat a les 21:00 o a les 21h. Per als qui no els agrada la nomenclatura de 24 hores (tot i que és més clarificadora), teniu doncs un recurs de "p.m."...! (ups!)

Tornem a Greenwich (on per cert, ara s'hi deu estar força fresquet). El meridià és la línia imaginària que uneix els dos pols, i tenint en compte que la terra està en moviment constant, quan es diu una hora "am", vol dir que en aquest moment els raig de sol que incideixen en una zona es troben abans del meridià de Greenwich. A les dotze en punt del migdia (hora solar internacional) el sol hauria d'incidir directament sobre el meridià, i passada aquesta hora el sol estaria a l'esquerra del meridià.

Això ens podria portar a parlar també de què significa GMT: i per al·lusions, a Greenwich i sense entrar-hi massa en detall, segur que quan heu configurat alguna cosa algun cop us han demanat la zona horària, heu posat GMT+1..., doncs bé, GMT és l'acrònim de Greenwich Mean Time (temps mitjà de Greenwich), també anomenat UTC (coordinated universal time) o Hora Zulú (terme utlitzat més aviat en aviació)... I jo que pensava que "JAG, Alerta Roja," passava a Zulú... (el que es pot aprendre buscant...!)

Apa, tanco la paradeta que ja són un quart d'onze pm...


Foto: Ramon Aladern (Bloc de fotos)


| edit post

0 Reply to "Quedem a les nou?"

  • Publica un comentari a l'entrada

    Si tens alguna suggerència, dubte o simplement vols deixar rastre del teu pas per aquí pots deixar el teu missatge.
    Moltes gràcies per contribuir en la millora del bloc.
    Ciència i Tecnologies